pühapäev, 3. august 2014

Minu poolmaratoni treeningplaan

Mul on olnud augustis umbes-täpselt kaks treeningut. Reedel käisin hommikul 60 min jooksmas ja täna veidi alla 90 minuti kiirkõndi. Sinna juurde veel 20 minutit jooksuharjutusi. Eile tantsisin natukene. Lihtsalt oli isu ja tunne, et võiks. Õnneks on liigutused kõik meeles.

Ka tänast kiirkõndi läksin ma tegema hommikul. Kui ma reedel olin nagunii terve öö üleval ja läksin varakult, et asjaga lihtsalt maha saada, siis täna oli mul pandud spetsiaalne äratus ja tõusin meelega vara üles. Kuigi mulle hommikused jooksud üldse ei meeldi, siis tahan ma kuni ööjooksuni kõik trennid hommikul ära teha. Miks?
  • Hommikused trennid aitavad kehal terve päeva jooksul rohkem ja paremini kaloreid põletada
  • Hommiku jooksud annavad terveks päevaks parema tuju ja rõõmsamad värvid (v.a kui Sa öö otsa magamata oled*)
  • Hommikuste jooksudega ei teki ohtu, et õhtul on keha trennist alles "üleval" ja uinumine on raske või võimatu.
Minu ainus miinus hommikuste trennidega on see, et ma ei jaksa neid teha. Puldis on kõrged, tempo aeglane ja keha ei ole nagu valmis. Mõtlen ma aga nii, et kuni ööjooksuni neid teha, siis peaks sel õhtusel jooksul lihtne ju olema? Kui treenida kaks nädalat rasketes tingimustes?

Olen siin viimasel ajal pilku peal hoidnud ka teistel jooksjatel ja neilgi, kel ööjooksule plaanis minna. Mind on veidi imestama pannud, kui palju erinevaid metoodikaid kõigil on pika maa jooksmise treenimiseks. Mõtlesingi siis välja tuua täpse kava, mille järgi mina treenin. Minu oma on paika pandud minu laktaaditesti ja füüsilise vastupidavuse alusel. Seega ma olen päris kindel, et keegi selle järgi treenima hakata ei tohiks. Või noh, juba sellepärast, et minu pulsid on loomupoolest väga kõrged treeningutel. Kui ma käisin Piloxingu koolitusel, siis seal öeldi ka, et pulss peaks jääma selle ja selle vahemiku sisse. Noo, minul oli see koguaeg palju kõrgem. ja nüüd ise trenne andes samamoodi- mul viskab vahel 180bpm sisse, kui peaks seal 170bpm juures olema. Ja mul on asi käppas ja ekstrapingutust pole vaja.
Igatahes, minu ööjooksu treeningplaan:
  • esmaspäev: 60min jooks/ 172-182bpm
  • teisipäev:lihastrenn/teen vahel hoopis Piloxingut
  • kolmapäev: 32min intervall/150-155bpm ja täistambiga/ üle nädala jooksuharjutused
  • neljapäev: puhkepäev
  • reede: 60 min jooks/ 172-182bpm
  • laupäev: puhkepäev
  • pühapäev:60-90 min kiirkõndi/135-140bpm /jooksuharjutused
Üldiselt ma muud üleliigset ei tee, kui käin jalutamas. Eelmisel aastal toimis see kava nagu imeväel, aga sel aastal on midagi valesti. Ma ei teagi... Kas pole piisavalt motivatsiooni? Vigastused võtavad tempot ja tahet maha? Kehakaal on liiga suur? No ei tea.

Nagu ma ütlesin, siis ööjooksul kavatsen ma pigem melu nautida ja lihtsalt mõnusa tempo ja tundega raja läbi joosta. Nädal hiljem on Aleksandri poolmaraton ja ma pean mõtlema ja kaaluma, kas seal terve maa maha kuidagi saada või piirduda poolega. Eks see olene ilmast ja minust enesest. Hästi tore on see, et nüüd otsustas minu emme ka Aleksandri jooksule tulla!

Nende hommikuste jooksudega on üks asi veel. Nimelt on ämm nädala alguses ära minemas ja siis on kõigile lihtsam ja mugavam kui ma Elina hommikul magama jätan ja jooksu ära teen. Ärge mind veel rongaemaks tehke-äi on kodus ta und valvamas. Nii igaks juhuks, kui ta ärkama peaks. Eks äi saab õhtul ka plikat vaadata, kui vaja, aga... noh, ma tõin eespool piisavalt asju välja, miks siiski hommikule panustada.
Pealegi on hommikul, päikesetõusul, Rakvere sama ilus kui päikeseloojangul.

Viimnastel päevadel oleme me siin palavust ja päikest trotsinud ja asjad valmis ehitanud. Aga tõepoolest, nii palav on, et isegi Elina ei taha õues olla vaid peesitaks toas.

Täna võtsime aja maha ja käisime Põltsamaad avastamas ja Roosiaias. Linnust ja sealseid muuseume vaatasime ka.

Toitumine läheb enam-vähem. Mingisugused isud kimbutavad, aga üldiselt tulevad need siis kui midagi toitumises on paigast ära. Näiteks täna oli ettenähtud lõunasöök kell 12:00, aga olime sel ajal Põltsamaale teel ja sain süüa alles peale 14:00. Tean küll, et peaksin olema ettevalmistunud ja midagigi kaasa võtma, aga läks seekord nii. Nii siis oligi terve õhtu isu millegi ja millegi järgi. Ei aita ka kaasa fakt, et valged klaarid on peaaegu valmis ja maitsvad ning maa punetab kirssidest.
Stressi lisab ka veidi Elina piiritunnetamise periood ja väsimus. Natukene nagu surnud ring selle söömisega ju ka, sest stressan söögi pärast ja isutan stressi pärast (:D). Nojah, eks ma ajan ikka oma õli ja kaneeli näost sisse ja proovin edasi rühkida.

Polegi, poolteist nädalat saab veel treenida, siis kaks puhkepäeva ja on käes ööjooks. Seda kuidas ööjooksu ja Aleksandri jooksu vahepeal trenne teha, pean ka veel välja nuputama.

Kuna mul midagi rohkemat täna rääkida ei ole, siis lõppu natukene pilte ka:


Keegi peale mu enda mind ju ei pildista :)

Reedene 11km ja imeilus, ärkav Rakvere
Elina roosiaias :)

Minu moekas, suur laps :)


Kommentaare ei ole: