neljapäev, 15. veebruar 2018

Kui tunned, et Sa polegi surematu

Teate, ma olen viimased kolm, lähemale neli nädalat, olnud kodus haige... Algas kõik sellest, kui Marianna jäi kõhuviirusesse. Oli ta selles pea neli päeva. Terve pere oli karantiinis veel pool nädalat hiljemgi.
Siis jäime meie Elinaga haigeks. Elinal tõusis palavik päevaks üles ning mõlemad olime saanud tugeva köha ja nohu. Maadlesime sellega pea nädala kuniks tundsin, et nüüd peab lõpuks trenni minema. Samal lõunal tundsin nina juures põses meeletut valu ning targematega arutades, mõtlesime, et see on põskkoopapõletik.
Läksin ma järgmisel hommikul oma valutava näopoolega arstile. Kohapeal tehti kohe verepoov, mis ütles, et bakterit veres pole, tähendab, et põletikku pole. Ütles mulle seal, et tõenäoliselt mingi ummistus lihtsalt, mis on suure nohu nö järelnäht.
Pean tunnistama, et peale seda arstil käiku, muutus valu iga hetkega väiksemaks ning kolmandaks õhtuks oli ninajuur vaid veidi hell. Nii et julgesin isegi trenni üle ma-ei-tea-mis aja minna.

Neljapäeva hommikul pakkisin ma oma lapsed kokku ja võtsin teekonna Eestisse ette. Läksime SYNLABi vereanalüüse andma. Tellisin endale kilpnäärme paketi ning Ferritiini analüüsi. Käisime lastega Lotte kohvikus ning juba samal õhtul, peale suuri draamasi laeval, saime koju. Reedel lubasin endale veel ühe puhkepäeva, et natukene taastuda.

Reede hommikul sain ka juba enda analüüside vastused teada.
Kilpnäärme näidud olid kõik mul normaalsed ning ref. väärtuse keskmised. Küll pani mind kulmu kergitama Ferritiini näit. Ma tean, et mul on näiteks hemoglobiin eluaeg madal olnud ning juba põhikooli ajal maadlesin sellega, sest olin pidevalt väsinud ja vaevlesin peavalude käes. Siin, Mariannaga rase olles, tehti mulle esimene hemoglobiini analüüs 2nädalat enne Marianna sündi (mis hilines ju niigi 10 päeva!) ning siis oli see näit 90 ja kui ma õigesti mäletan, võib see madalaim olla 120. Aga noh, selle eest sai peale Mari sündi mind jälginud arst ka ämmaemanda käest sõimava kõne kell kuus hommikul. Kui see selleks.

Eks ma jah, seda teadsin, te mul see hemoglobiin madal võib olla, aga Ferritiinist ja selle olemasolust poleks mul õrna aimugi olnud, kui siinsamas keegi seda poleks soovitanud kontrollida.
Kui ma tulemused kätte sain oli paberil kirjas, et Feritiini ref. väärtus on 10-120. Minul oli see näit vaid 3.7, mis on pea olematu ju!
Kui ma sellest oma pisikeses grupis rääkisin, siis sain teada, et Soomes võetakse seda asja üsna tõsiselt. Kuna Ferritiin, on see, mille najal üsna palju organismist töötab, siis tõenäoliselt ongi see minu kõigi murede põhjus.

Ma olen pidevalt kurtnud seda, kuidas ma olen väsinud, kuidas mul pole enam mingit motivatsiooni ega entusiasmi. Olenemata sellest kui palju ma ööpäevas und saan, olen ma ikka väsinud, tõre ja kergesti ärrituv.

Ma ei jaksa enam trenni teha. Kui ma siiani olin kindel, et minu trenne ja pulsse mõjutab minu kehakaal, siis nüüd olen ma kindel, et selleski on süüdi just seesama raud. Juba suvel kurtsin ma, et ma ei jaksa joosta-pulss on koguaeg kõrge ja seda on võimatu alla saada. Mida aeg edasi, sest hullemaks mu jooksud läksid. Sügisest viis juba tavaline tantsutenn mu pulsi 175-bpm peale. Nüüd, kui ma tean, et rauapuudus ei pruugi lasta kehal piisavalt hapniku saada ning süda võibki selle arvelt rohkem tööd teha, paneb see olukord täitsa muretsema. Kaua ta ikka vastu peab, kui koguaeg 180bpm pulsiga trenne teha?

Lisaks võib väga vabalt mu kehakaalu tõus olla just selle sama Ferritiiniga seotud. Kuna keha on koguaeg väsinud, siis endale märkamatult sööd ju energiat sisse. Väsinud kehaga aga ei jaksa seda energiat ära kulutada ja sealt see nihe sisse tulebki. Ja kui ma siiani pulsikella järgi vaatasin, et vau, nii palju kaloreid läheb ühe trenniga, siis kui eelmist punkti vaadata, siis võis see kalorinäit tulla puhtalt südame lisatöö pärast. Ja reaaselt ma ei ei liigutanudki end nii palju. Näiteks YOGAFUNCI keskmine pulss on mul olnud 137bpm... Joogal?!

Okei, aga need kõik on hetkel vaid oletused. Vähemalt nii kaua kuniks ma pole siinsete arstidega rääkinud ja kuulnud, mis nemad asjast arvavad. Seda teen ma kohe, kui ma oma hääle tagasi saan.
Nimelt olen ma kõigele lisaks, olnud alates selle nädala algusest, juba kolmandat päeva, ilma hääleta. Oleme lastega endale jälle külge pookinud nii nohu kui köha, millest viimane viis esmaspäeva öösel vastu teisipäeva mu hääle. Õudne!

Millal, oh millal ometi, saavad ükskord kõik hädad ja haigused läbi. Ma pole vist reaalselt mitte kunagi nii kehvas seisus olnud. Nii kaua järjest mingite vaevuste käes virelenud ja ennast nii nõrga ja armetuna tundnud. Kõik asjad sajaks nagu nimme sel kuul meile kaela. Nagu just enne reisi mingi kõrgeim vägi paneks meid igast suunast proovile, et puhkus korralikult välja teenida.

Saaks juba päikese kätte ja mõnusat vahemere õhku kopsudesse tõmmata! Vaid kolm nädalat veel!

Foto: Rita Talisoo


EDIT: käisin reede hommikul arstil ning rääkisin oma loo seoses Feritiiniga ära. Kui ta seal küsis, et miks ma otsustasin rauda kontrollida, vastasin talle, et alates suvest olen üle 15kg juurde võtnud ja ilma süüta. Selle peale võttis arst koheselt arvutis uue lehekülje lahti ning pani mulle aja spetsialisti juurde. Küll alles märtsi lõpuks, aga siiski.
Helistades Eesti perearsti nõuande telefonile huvi pärast, teadis aga sealne vanahärra toru otsas öelda, et see raua näit ei tähenda muud, kui et raua tagavarad hakkavad otsa saama ja muretsema ei pea. Võtku ma aga Retaferi ja asi korras. Aga kui varud on lõppemas, kas siis mitte ei peaks ülejäänud juba otsas olema?

Väga naljakas igatahes, mis moodi ühesses esjasse kahes erinevas riigis suhtutakse!

5 kommentaari:

Anni ütles ...

Kõik on nii õnnetult haiged sel aastal viirustega :( Mo siinpool ookeanit perest lõpetas kaks haiglas, sellest üks täpselt samal madala raua tõttu :( Mis toimpzzzss!

Saa terveks! <3

Kati ütles ...

Täiesti jube eks!

Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Mul oli Ferritiini näit 71 umbes 2 kuud tagasi. Peaksingi uuesti vereproovile minema. Võtan tecnoFer'i igal hommikul ja mind see üsna hästi aitab.
Näost valge, stress, ühekülgne toitumine ning suur elumuutus olidki mul rauavaeguse põhjustajateks.Lisaks menstruatsiooni polnud mul pea neli kuud.

Cris Ekholm ütles ...

Kui ma augustis Rakvere ööjooksul end täiesti jõuetuna tunds ja enesetunne rikkus pisut ka jooksu ära, läksin ka arstile. Mul oli pidev ja kerge väsimus, kurnatus ja kaal juba alla 44 kg...tuli välja, et mul oli raud 1,midagi (arst ütles,et norm 9-30, sulle öeldud,et 10-120 🤔). Igatahes võtsin Retaferi arsti ettekirjutuse järgi,alguses 3*päevas, hiljem 2* ning hiljem kord päevas ja okt lõpus oli ferritiin veres 20-ga.
Nüüd küll vist teen iseseisvalt ühe kuuri läbi, sest kipun taas väsima kergelt ja kuna nüüd saan ka pulssi kontrollida, siis näen, et läheb väga kergelt treeningutega üles. Sulle aga jaksu ja head paranemist! ☺

Liivi ütles ...

Mulle meenus selle postitusega, et ma lasin aasta alguses taas ferritiini näitu kontrollida, aga polnud tulemuse kohta küsinud. Helistasin nüüd ja tulemus oli 7,6. Noh, parem kui eelmine näit, mis oli 5,9. Kokku on viimaste aastate jooksul ferritiini kontrollitud 5 korda, sellest 2 olen ise tellinud, sest olen kahtlustanud, et näit on ikka madal. Kõige kõrgem näit on olnud 9 ja see oli pärast rauakuuri. Ma olen oma perearsti all olnud 10 aastat ja kõik see aeg on olnud hemoglobiin liiga madal või piiri peal ja ferritiin alla normi. Hemoglobiini number on rauakuuriga normi läinud, aga ainult seni, kuni rauda lisaks võtan. Kui ära jätan, langevad ka näidud, langeb energia ja arstile kurtes saan taas soovituse rauda juurde võtta, muidu tekib aneemia. Mul on küll tunne, et mul juba on aneemia. Kusjuures, kui mul nüüd ferritiini näit oli 5,9, siis hemoglobiin oli samal ajal 121 ja selle peale ütles perearst, et väsimus ei tule rauapuudusest, sest hemoglobiin on korras ja ferritiini madal näit ei põhjusta väsimust, see ei pidavat üldse kuidagi enesetundes tunda andma.

Tahtsin täna arsti juurde uut aega saada, aga haigeid pidi praegu nii palju olema, et terveid vastu ei võeta. Paari nädala pärast võin uuesti helistada. Karm!